Infolinka  Tel:  +420 226 523 525 / 9:00 - 20:00 /  Oficiální internetový obchod prvního monobrand obchodu Victorinox v ČR
TUPÝ NŮŽ DO KUCHYNĚ NEPATŘÍ, JE TOTIŽ MNOHEM NEBEZPEČNĚJŠÍ NEŽ OSTRÝ, PROTOŽE TUPÁ ČEPEL MŮŽE SNADNO SKLOUZNOUT
 
 

JAK BROUSIT KUCHYŇSKÉ NOŽE

Tupý nůž do kuchyně nepatří, je totiž mnohem nebezpečnější než ostrý, protože tupá čepel může snadno sklouznout z krájené suroviny někam úplně jinam. Ostření je proto důležitou součástí práce s noži, abyste se vyhnuli zbytečným úrazům nejen v kuchyni.

Stejně tak ale může být i ostření nebezpečné, proto pro vás máme několik rad, jak udržet vaše nože ostré a zároveň všechny prsty vcelku.

Jak brousit kuchyňské nože

Jak poznám, že nůž potřebuje nabrousit

Je celá řada způsobů, jak poznáte, že je nejvyšší čas sáhnout po brousku nebo ocílce. Jedním z nejjednodušších je zkusit ostrost na papíře – do jedné ruky vezmete papír, do druhé nůž a papír prostě přeříznete. Pokud to jde snadno, není co řešit, váš nůž je dost ostrý. Pokud se začne papír trhat nebo muchlat, nůž potřebuje nabrousit. Podobně může posloužit ale také rajče, které je sice měkké, ale má pevnou slupku. Takže jenom ostrým nožem jste schopni ho nakrájet bez pomačkání.

Kdybychom si měli nějak vyčíslit, jak často je dobré nůž ostřit, můžeme říci, že každých 30 až 40 použití jej stačí vzít párkrát ocílkou a po 300 použitích – tj. párkrát za rok – použít brousek.

Rozdíl mezi brouskem a ocílkou

Jaké jsou rozdíly mezi používáním brousku a ocílky? Zjednodušeně řečeno brousek ubírá materiál z čepele a vytváří zcela nové ostří, kdežto ocílka ostří narovnává a vyhlazuje do původního stavu v místech, kde se krájením vytvořily nejrůznější nerovnosti. Z toho důvodu je používání ocílky vůči ostří šetrnější a zároveň se doporučuje použít ocílku po každém broušení, aby vyhladila všechny nerovnosti na čepeli, které vznikly broušením.

Po letech používání a broušení se čepel nože v místě jeho ostří stává tlustší a tlustší, tím pádem i broušení náročnější. Proto doporučujeme se jednou za několik let obrátit na odborníka a nechat si nůž profesionálně nabrousit.

Jaký nůž

Návod na broušení nože krok po kroku

  • Zasuňte nůž do brousku a pětkrát s ním s přítlakem k sobě přejeďte. To samé zopakujte pětkrát bez přítlaku.
  • Vyndejte nůž z brousku a vezměte si ocílku. Pokud nemáte s ocílkou ještě zkušenosti a nejste si jisti, že ji udržíte pevně v jedné ruce a nůž v druhé, můžete si pomoct tak, že ji zapřete o desku stolu, na kterou položíte přeloženou utěrku nebo hadr.
  • Přiložte čepel k ocílce pod úhlem asi 20°.
  • Přejíždějte nožem k sobě a od sebe od špičky až k rukojeti.
  • Opakujte pětkrát na každé straně čepele.

Na jaké nože se hodí, jaký brousek

Brouskem na nože můžete brousit všechny velikosti nožů s hladkým ostřím. Na menší nože dobře poslouží také malý brousek Sharpy . Tím dokáže zkušený ostřič naostřit dokonce menší nože se zubatým ostřím. Začátečníkům ale brousit zubaté nože nedoporučujeme. Broušení velkých nožů se zubatým ostřím, například nůž na pečivo, pak také doporučujeme vždy raději přenechat profesionálům.

Prohlédnout brousky na nože
Délka čepelle

Tato webová stránka používá cookies

Soubory cookies používáme k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Povolit vše“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech

Vaše nastavení bylo úspěšně uloženo