Můj účet Odhlasit
Zavřít hledání

Jak brousit kuchyňské nože

Tupý nůž do kuchyně nepatří, je totiž mnohem nebezpečnější než ostrý, protože tupá čepel může snadno sklouznout z krájené suroviny někam úplně jinam. Ostření je proto důležitou součástí práce s noži, abyste se vyhnuli zbytečným úrazům nejen v kuchyni.

Stejně tak ale může být i ostření nebezpečné, proto pro vás máme několik rad, jak udržet vaše nože ostré a zároveň všechny prsty vcelku.

Jak poznám, že nůž potřebuje nabrousit

Je celá řada způsobů, jak poznáte, že je nejvyšší čas sáhnout po brousku nebo ocílce. Jedním z nejjednodušších je zkusit ostrost na papíře – do jedné ruky vezmete papír, do druhé nůž a papír prostě přeříznete. Pokud to jde snadno, není co řešit, váš nůž je dost ostrý. Pokud se začne papír trhat nebo muchlat, nůž potřebuje nabrousit. Podobně může posloužit ale také rajče, které je sice měkké, ale má pevnou slupku. Takže jenom ostrým nožem jste schopni ho nakrájet bez pomačkání.

Kdybychom si měli nějak vyčíslit, jak často je dobré nůž ostřit, můžeme říci, že každých 30 až 40 použití jej stačí vzít párkrát ocílkou a po 300 použitích – tj. párkrát za rok – použít brousek.

Rozdíl mezi brouskem a ocílkou

Jaké jsou rozdíly mezi používáním brousku a ocílky? Zjednodušeně řečeno brousek ubírá materiál z čepele a vytváří zcela nové ostří, kdežto ocílka ostří narovnává a vyhlazuje do původního stavu v místech, kde se krájením vytvořily nejrůznější nerovnosti. Z toho důvodu je používání ocílky vůči ostří šetrnější a zároveň se doporučuje použít ocílku po každém broušení, aby vyhladila všechny nerovnosti na čepeli, které vznikly broušením.

Po letech používání a broušení se čepel nože v místě jeho ostří stává tlustší a tlustší, tím pádem i broušení náročnější. Proto doporučujeme se jednou za několik let obrátit na odborníka a nechat si nůž profesionálně nabrousit.

Na jaké nože se hodí, jaký brousek

Brouskem na nože můžete brousit všechny velikosti nožů s hladkým ostřím. Na menší nože dobře poslouží také malý brousek Sharpy . Tím dokáže zkušený ostřič naostřit dokonce menší nože se zubatým ostřím. Začátečníkům ale brousit zubaté nože nedoporučujeme. Broušení velkých nožů se zubatým ostřím, například nůž na pečivo, pak také doporučujeme vždy raději přenechat profesionálům.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
copyright © 2010 - 2022 Victorinox - oficiální internetový obchod značky všechna práva vyhrazena. Developed by HERO Computers s.r.o.

Tato webová stránka používá cookies

Soubory cookies používáme k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Povolit vše“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech

které jsou důležité pro základní funkčnost webu.

které umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá (např. preferovaný jazyk).

které používáme pro sledování uživatelů webových stránek a personalizaci obsahu reklam a jejich správnému zacílení.

které nám pomáhají zvýšit uživatelské pohodlí našeho webu tím, že pochopíme, jak jej uživatelé používají.

jak název napovídá, může se jednat o různé druhy cookies, které neplní výše uvedené funkce.

Vaše nastavení bylo úspěšně uloženo